Cara Solat Dhuha 2020 Serta Doa

Tunai cara solat dhuha dengan betul disertakan dengan doa pasti akan mendapat kelebihan pahala dan rezeki yang mencukupi sepanjang hari

Waktu Solat Dhuha

Solat Sunat Dhuha ialah ibadat sunat yang kita buat ketika matahari naik sehingga ia mula condong.

Ahli fekah pakat bahawa cara kira waktu mula ikut falak ialah guna formula waktu Syuruk tambah satu pertiga beza waktu Syuruk dan waktu Subuh.

Secara purata, waktu Dhuha bermula 28 minit selepas waktu Syuruk. Sila lihat kalender di lokasi masing-masing tentang waktu Syuruk.

Waktu akhir dhuha pula ialah kira-kira sembilan minit sebelum masuk waktu solat Zohor, iaitu ketika matahari tegak di atas kepala.

Hukum Solat Dhuha

Walaupun ada sedikit beza pendapat antara ulama tentang hukum ini, pendapat paling tepat serta d ipegang jumhur ulama ialah ianya adalah sunat muakkad, iaitu sunat yang sangat dianjurkan untuk diamalkan secara rutin.

Rasulullah saw selalu tunai solat sunat ini, malah galak para sahabat untuk tunaikan.

Kelebihan Solat Dhuha

Antara intipati kelebihan solat dhuha jika anda buat dengan niat solat dhuha yang betul kerana Allah Taala.

1- Adalah Wasiat Dan Sunnah Rasulullah.

Ini tepat dengan hadis dari Abu Hurairah yang berkata, 

“Rasullah SAW berpesan (wasiat) kepadaku dengan 3 perkara yang tidak akan ak tinggal hingga akhir hayat iaitu puasa tiga hari setiap bulan, solat sunat Dhuha, dan tidur dalam sudah buat solat witir’.” – Hadis Riwayat Bukhari.

2- Hitung Nilai Sedekah bagi Seluruh Tubuh Manusia

“Riwayat dari Buraidah bahawa ia berkata, Aku telah dengar Rasulullah bersabda, ‘Pada diri manusia terdapat 363 ruas. Ia memiliki kewajiban bersedekah atas setiap ruas tersebut.’ Para sahabat bertanya, ‘Siapakah yang mampu buat hal itu, wahai Rasulullah?’ Baginda bersabda, ‘Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan. Jika engkau belum mampu, dua rakaat solat sunat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajipanmu bersedekah’.”

Selain itu, solat Dhuha juga adalah sedekah yang setanding dengan bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir, berdakwah dan cegah mungkar.

3- Dapat Untung (Ghanimah) Yang Besar

Rasulullah SAW bersabda:
“Barangsiapa yang wudhuk, kemudian masuk ke dalam masjid untuk buat solat sunat Dhuha, dia yang paling dekat tujuan (tempat perangnya), lebih banyak ghanimah dan lebih cepat kembali.” – Shahih al-Targhib: 666.

4- Ada Rumah Ketika di Syurga Kelak

Bagi orang yang beriman dan rajin mengerjakan solat sunat Dhuha juga akan ada sebuah rumah kepadanya di dalam syurga. Hal ini jelas dalam sebuah hadis Rasulullah SAW;.
“Barangsiapa yang solat sunat Dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di syurga.” – Shahih al-Jami’: 634.

5- Akan Cukup Rezeki Sepanjang Hari

“Diriwayatkan dari Nu‘aim bin Hammar bahwa ia berkata: Aku telah dengar Rasulullah SAW bersabda, ‘Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu berasa lemah untuk beribadah kepadaKu dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu, nescaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu’.” – Hadis Riwayat Abu Dawud.

6- Mandapat Pahala Seperti Pahala Umrah

Dari Abu Umamah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Barang siapa yang keluar dari rumah dalam keadaan bersuci untuk buat solat wajib, maka pahala seperti seorang yang melaksanakan haji. Barang siapa yang keluar untuk melaksanakan solat sunat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan umrah.” – Shahih Al-Targhib: 673.

7- Mendapat Keampunan Dosa Terdahulu

“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.” – Hadis Riwayat Ibnu Majah dan at-Tirmidzi.

Cara Solat Dhuha Dengan Betul

 • Mula dengan niat adalah salah satu asas cara solat dhuha dengan betul.

Niat Solat Dhuha

niat solat dhuha
 • Jumlah minimum rakaat ialah dua rakaat dan boleh buat tanpa had rakaat seperti enam, lapan dan 12 rakaat.
 • Pada rakaat pertama, mula dengan niat solat dhuha (di dalam hati) mengerjakannya kerana Allah taala.
 • Lepas itu takbiratul Ihram.
 • Doa iftitah, membaca surah al-Fatihah, kemudian membaca mana-mana surah lain.
 • Rukuk.
 • Iktidal.
 • Sujud.
 • Duduk di antara dua sujud.
 • Sujud kali kedua dan bangun untuk rakaat kedua.
 • Pada rakaat kedua pula, ulang seperti rakaat pada rakaat pertama sehingga sujud kali kedua kemudian duduk baca tahiyyat akhir lalu beri salam ke kanan dan ke kiri. Itu sahaja.
 • Kalau nak sambung rakaat seterusnya boleh, kalau tak nak boleh terus doa solat dhuha yang anda hendak doakan.
 • Begitulah selesai cara solat dhuha anda.

DOA SOLAT DHUHA

Kemudian doalah dengan doa solat Dhuha dalam rumi bermaksud:

” Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu DhuhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu dan perlindungannya perlindunganMu.

“Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, Jika di bumi, keluarkanlah, Jika sukar, mudahkanlah, Jika  haram, sucikanlah, Jika jauh, dekatkanlah.

“Berkat waktu Dhuha, kecantikanMu, keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang telah Engkau limpahkan kepada hambaMu yang soleh.”

Doa solat dhuha dalam jawi :

doa solat dhuha
doa solat dua dalam jawi/arabic

Sangat mudah. Apa yang susah ialah untuk melazimkan diri buat setiap hari. Pecah segala susah itu dengan lazim kan diri dengan niat solat Dhuha dengan betul mulai sekarang.

Rujukan :