fbpx

Resepi Jeruk Mangga Sadap Pasti Terliur

Ini adalah cara dan resepi untuk membuat jeruk mangga atau mempelam, boleh try ikuti langkah dibawah kalau nak cuba

Tidak susah pun nak buat jeruk mangga. ada banyak versi jeruk ni sebenarnya ada jeruk asamboi ada jeruk mangga manis, salah satu jenama paling best kalau sebut pasal jeruk ni is jeruk pak ali, kalau malas nak buat sendiri boleh la beli hehe.

Mari lihat bahan-bahan dan cara-cara untuk membuat resepi ini.

Bahan-bahan :
– 20-25 biji mangga muda.
– 1 sudu kfc kapur makan.
– 5 sudu besar garam kasar dikacau sampai larut dengan air paip sahaja.(*kacau dgn sudu ja hampa tau..xyah msk atas api)…air agak2 asalkan separas dgn buah pelam yg hendak direndam jadilahkan.
– 3 setengah cawan gula pasir dimsk dgn air secukupnya.
– 2 sudu makan cuka masakan(tambahan).

Cara penyediaan :
● Kupas kulit mangga (jika buah mangga besar) tetapi jika pelam pauh hanya bersihkan kulitnya kemudian belah dua atau potong kecil,buang biji dan selaputnya.
● Rendam pelam/mangga tadi dalam bekas yang berisi bancuhan kapur masakan selama 15 minit.
● Rendaman air kapur amat penting untuk jeruk pelam ranggup.
● Jangan abaikan step yang ini.
● Buang air kapur dan basuh sekali lagi pelam/mangga tersebut.toskan.
● Masukkan mangga dalam bekas bertutup.
● Tuangkan bancuhan air + garam kedalamnya.
● Tuang bancuhan garam tadi sehingga seinci melepasi buah mangga.
● Tutup rapat bekas dan peram selama 2 hari.
● Selepas rendam 2 hari buang air garam tadi.
● Masukkan air suam kedalam bekas tersebut sehingga separas mangga dan biarkan selama 4 jam.
● Dalam masa yang sama anda boleh masak gula + air sehingga mendidih dan kemudian biarkan ia sejuk.
● Apabila air gula sudah sejuk.
● Masukkan 2 sb cuka masakan.
● Toskan mangga.
● Tuang air gula + cuka kedalam bekas kedap udara.
● Peram selama 1 hari diluar…
● Hari kedua…masukkan kedalam peti ais.
● Biarkan selama 2 hari lagi sebelum boleh dimakan.
***simpan lebih hari lg dlm petiais lg sdp tau

Rujukan Resipi :

– ‎Leesa Alif‎

Jika nampak hitam2 lebam2 tu abaikan, itu cuma tindak balas kapur bila direndam

Jika nampak hitam2 lebam2 tu abaikan, itu cuma tindak balas kapur bila direndam

Buah Mangga Tak Larat Cicah Jom Try Buat Jeruk

Buah Mangga Tak Larat Cicah Jom Try Buat Jeruk

Potong ikut suka, Saya belah 4 je dan basuh sampai cuci

Potong ikut suka, Saya belah 4 je dan basuh sampai cuci

Lepas tu ambil satu sudu kfc kapur makan

Lepas tu ambil satu sudu kfc kapur makan

Rendam dalam 15 minit

Rendam dalam 15 minit

Lepas tu masukkan kedalam bekas…

Lepas tu masukkan kedalam bekas...

Tuangkan bancuhan garam kasar+ air

Tuangkan bancuhan garam kasar+ air

Rendam selama 2 hari

Rendam selama 2 hari

Bila dah sejuk air gula tambah 2 sudu cuka makan, kacau rata.

Bila dah sejuk air gula tambah 2 sudu cuka makan, kacau rata.

Tutup rapat, simpan selama 2 hari tau, jgn lebih.

Tutup rapat, simpan selama 2 hari tau, jgn lebih.

Setelah 2 hari, buang air garam tu

Setelah 2 hari, buang air garam tu

Basuh bersih toskan

Basuh bersih toskan

Rendam semula dgn air suam selama 4 jam

Rendam semula dgn air suam selama 4 jam

Sementara menunggu 4 jam

Sementara menunggu 4 jam

Masak air gula dgn air yg secukupnya

*Air tu agak-agak je, sama paras dengan buah mangga yang di rendam tu ok dah.

Setelah 4 jam rendam, buang air suam yang sudah sejuk tadi

Setelah 4 jam rendam, buang air suam yang sudah sejuk tadi

Masukkan air gula

Masukkan air gula

Tutup dan peram diluar selama sehari, kemudian dlm peti sejuk selama 2 hari

Tutup dan peram diluar selama sehari, kemudian dlm peti sejuk selama 2 hari

Setelah 2 hari, siap boleh dimakan

Setelah 2 hari, siap boleh dimakan

Leave a Comment