Resepi Kek Oren Sunquick Kukus Sukatan Cawan

Ini adalah cara dan resepi untuk membuat kek oren sunquick versi kukus, nak try buat sendiri boleh ikut step dibawah

Resepi kek oren sunquick 2 in 1. Means makan macam tu saja pun sedap ataupun letak filling bagi dia lagi super yummy. pada yang berminat boleh cuba try buat, boleh juga try buat yang versi kek oren sunkist.

Bahan-bahan :

BAHAN-BAHANTICK JIKA ADA
5 biji telur
1/2 cawan gula icing
1 sudu besar ovalette
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan pati sunquick
1/2 cawan minyak
2 cawan tepung kek @ tepung naik sendiri
Parutan kulit buah oren (anggaran 1/2 biji oren ckup)
Pewarna oren

 5 biji telur

1/2 cawan gula icing 

 1 sudu besar ovalette

 1/2 cawan susu pekat manis

 1/2 cawan pati sunquick

 1/2 cawan minyak 

 2 cawan tepung kek @ tepung naik sendiri

 Parutan kulit buah oren (anggaran 1/2 biji oren ckup)

 Pewarna oren

Cara-caranya :

 Masukkan gula icing dan telur. Mix kan sampai kembang dan gebu 

 Lepas tu masukkan ovalette, then masukkan susu pekat manis. Mixkan bg sebati.

 Masukkan pulak pati sunquick dan mixkan lagi smp sebati.

 Matikan mixer. Masukkan tepung kek sikit demi sedikit, guna kaedah kaup balik smp sebati. 

 Masukkan pewarna oren & minyak.. kacau bg sekata and last skali parutan kulit oren td tu, kacau bg rata.

℃angan lupa panaskan dlu periuk pengukus tu k!

 Masukkan adunan dlm bekas yg dah dilapik baking paper. Senang nk bawak keluar. Haha. 

 Kukus 40 minit atau hingga masak. Da siap angkat dan sejukkan.

*kalau siapa yang suka makan macam tu saja. Boleh terus makan je bila dah sejuk. Tapi kl sapa yang suka letak filling, boleh try letak filling macam ni.

Bahan-bahan filling:

 250g cream cheese

 3 sudu besar susu pekat manis (blh tambah atau kurangkan ikut tekak masing2 nak manis mcm mn)

 Orange filling (blh beli dkt kedai jual brg2 kek)

Cara-caranya:

 Mixkan cream cheese dgn susu pekat manis smp sebati

Matikan mixer, kek tadi di bagikan 2 bahagian.

 Letak adunan cream cheese td utk 1st layer

 Then letak utk 2nd layer pulak. Habiskan cream cheese tu, lagi byk lagi sedap. Hoho.

 Hiaskan dkt orange filling tu. Simpan dalam chiller kejap. Then blh makan, yuhuuu!

Rujukan Resipi :

– Lina Nadirah Ilias

Share簡 lah yerr..