fbpx

10 Jenis Pesawat Yang Mempunyai Rekabentuk Unik

Kebanyakkan pesawat ini tidak pernah dilihat dan tidak popular dikalangan orang awam.

1. Airbus Beluga

Airbus Beluga

Pesawat ini dibuat oleh Airbus untuk memudahkan mereka mengangkut bahagian-bahagian pesawat mereka ke tempat pemasangan terakhir. Airbus mempunyai kilang di UK, Sepanyol, Jerman dan Perancis, dimana setiap kilang tersebut mengeluarkan bahagian-bahagian tertentu pesawat.

Semua bahagian pesawat akan diterbangkan dengan Airbus Beluga ke kilang mereka di Perancis; atau Jerman; atau Sepanyol (mengikut jenis pesawat) untuk pemasangan akhir.

Ramai yang mengatakan pesawat ini menyerupai ikan Flowerhorn. Tetapi sebenarnya ia di inspirasikan dari ikan paus Beluga.

2. Deux-Ponts

Deux-Ponts

Jika Airbus Beluga di inspirasi dari sejenis paus, Deux-Ponts pula di inspirasi dari bentuk manatee (dugong). Pesawat jenis ini digunakan oleh Air France dan beberapa syarikat penerbangan kecil sekitar tahun 1952 hingga 1971. Mempunyai dua dek dan mampu menampung 135 penumpang untuk setiap penerbangan.

3. PZL M15 Belphegor

PZL M15 Belphegor

4. Aerogallo

Aerogallo

5. Blohm & Voss BV-141

Blohm & Voss BV-141

Blohm & Voss BV 141 adalah pesawat peninjau taktikal Perang Dunia II milik Jerman. Ia adalah terkenal dengan ketidakseimbangan struktur yang luar biasa. Walaupun Blohm & Voss BV 141 mempunyai prestasi yang baik, Jerman tidak pernah mengarahkan ke pengeluaran besar-besaran, atas sebab-sebab yang termasuk ketiadaan enjin pilihan dan persaingan daripada pesawat peninjau taktikal lain, Focke-Wulf Fw 189.

6. MCDonnell XF-85 Goblin

MCDonnell XF-85 Goblin

McDonnell XF-85 Goblin adalah pesawat prototaip pejuang Amerika yang diilhamkan semasa Perang Dunia II oleh McDonnell Aircraft. Ia bertujuan untuk dikerahkan dari pesawat pengebom gergasi, Convair B-36 sebagai pejuang parasit. Peranan yang diharapkan dari XF-85 adalah untuk mempertahankan pengebom dari pemintas musuh, satu keperluan ditunjukkan semasa Perang Dunia II. Dua prototaip telah dibina sebelum program itu dibatalkan.

7. Transavia PL-12 Airtruk

Transavia PL-12 Airtruk

8. Short Sturgeon SB3

Short Sturgeon SB3

9. IAI Phalcon 707

IAI Phalcon 707

Pesawat ini diubahsuai dari Boeing 707 dengan penambahan radar Phalcon dibahagian muncung pesawat.

10. PL-11 Airtruck

PL-11 Airtruck

Baca juga : 10 Koleksi Kereta Mini Klasik Terbaik Sepanjang Zaman

Categories list

Leave a Comment