10 Negara Di Dunia Tidak Selamat Untuk Pelancong

Ini adalah sebahagian daripada senarai senarai negara yang tidak selamat di dunia untuk pelancong

1. Somalia

Somalia

Masalah politik yang tidak stabil, pertempuran diantara puak penentang mengakibatkan terjadinya pengeboman berterusan.Jika untuk percutian, somalia adalah satu tempat yang sangat berbahaya untuk dilawati ketika ini.

2. Iraq

Iraq

Seperti yang anda tahu melalui berita semasa, Ini jelas menunjukan Iraq bukanlah 1 destinasi yang baik untuk melancong.Kini Iraq dilebelkan sebagai “Tanah kosong tanpa manusia”. tempat ini penuh dengan kesesakkan dan keganasan.

3. Niger

Niger

Terdedah dengan ancaman penculikan dan keganasan pada kadar yang teramat tinggi.Terutama di bahagian Laut Timur negara ini

4. Sudan selatan

Sudan selatan

Negara yang baru dibentuk ini adalah diantara negara yang mempunyai masalah konflik bersenjata dan keganasan jenayah yang sangat tinggi. Tempat ini bukanlah idea yang menarik untuk disenaraikan destinasi pelancongan anda.

5. Chad

Chad

Negara ini terletak diantara Sudan dan Niger.Peningkatan aktiviti pengganas yang semakin tinggi oleh Boko Haram adalah sebab kenapa kebanyakkan kerajaan tidak membenarkan anda pergi jika tiada urusan mustahak.

6. Eritrea

Eritrea

Negara bersebelahan Sudan ini, Ketengangan dengan negara negara jiranya melibatkan masalah politik dan keselamatan negara. Eritrea adalah negara yang paling tidak stabil dan merbahaya untuk pelancong kerana peperangan boleh terjadi pada bila bila masa.

7. Nigeria

Nigeria

Dengan faktor keselamatan yang tidak stabil,masalah keganasan dan kes penculikan adalah perkara biasa.Jika pergi sekadar untuk melancong ia sangat bahaya dan tidak digalakkan.

8. Guinea

Guinea

Masalah ketegangan ekonomi, politik dan sosial ditambah pula dengan wabak Ebola, ia menyebabkan punca negara ini menjadi tidak stabil dan peningkatan jenayah.

Perkhidmatan perubatan juga sukar untuk didapati dinegara ini.

Baca: 5 Tempat Paling Menakjubkan Di Dunia Yang Ramai Orang Tak Tahu

9. Mauritania

 Mauritania

Oleh kerana peningkatan mendadak dalam aktiviti pengganas dan ancaman terhadap kepentingan barat, banyak kerajaan telah mengeluarkan amaran perjalanan ke Mauritania.

10. Israel

Israel

Israel, perang dunia yang tidak pernah habis dan berlanjutan sehingga sekarang, Jadi tidak mustahil setiap dokumen perjalanan rakyat malaysia tertulis “sah untuk semua negara kecuali israel”

Apa pendapat anda?

Categories list

Leave a Comment