Cara Daftar Pencari Kerja Di JobMalaysia 2019 Online

Ini adalah cara bagi anda sebagai pencari kerja kosong baru di laman web jobmalaysia dengan versi 2.0 terkini

Kerja Kosong Jobmalaysia (Login)

Halaman Hadapan JobsMalaysia

JobsMalaysia merupakan laman sesawang (gov) dimana anda sebagai pencari kerja boleh memohon sama ada sektor kerajaan atau swasta. Jawatan kosong yang terdapat dalam laman sesawang jobsmalaysia.gov.my sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa. Nak daftar spp secara online juga melalui sini.

Antara Jawatan yang “Hot” seperti

  • Risda
  • Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP)
  • Intel
  • Panasonic
  • dan banyak lagi….

Berikut kami kongsikan secara Ringkas Cara Daftar (Login) JobsMalaysia versi 2.0 ini :

Step-By-Step Daftar JobsMalaysia

Daftar JobMalaysia (Pengguna Baru)

Daftar (Login)

Daftar : Pada paparan ini akan membawa anda ke halaman pendaftaran sebagai pencari kerja baharu

Contoh paparan apabila anda masuk sebagai pendaftar baru sebagai pencari kerja. *Pastikan anda memasukkan no. kad pengenalan diri dengan betul supaya myidentiti dapat mengesahkan identiti anda.

Dah sattle dan masukkan kod varifikasi, ketik butang “Daftar” dan semak “Email” yang anda masukkan untuk pengesahan.

Email Pengesahan JobsMalaysia

Contoh Email Yang Anda Akan Dapat

Dalam email anda nanti anda hanya klik pautan pengaktifan untuk aktifkan akaun jobsmalaysia anda.

Aktifkan Kata Laluan (PASSWORD)

Menetapkan Id Pengguna & Kata Laluan (PASSWORD)

Dah ketik dekat email tadi. anda akan diminta untuk set “password” anda sendiri, dah set masukkan teks pengesahan dan “Hantar”.

Paparan Jika Berjaya

Kalau dah berjaya anda akan dapat paparan seperti gambarajah diatas.

Login JobMalaysia (LOGMASUK)

Paparan Log Masuk

Apabila anda klik pada butang Seterusnya, anda akan dibawa ke halaman “Log Masuk” portal jobsmalaysia. Apa yang perlu anda buat adalah lengkapkan profil pencari kerja buat pertama kalinya.

Paparan Log In
Atau Boleh Je Tekan Dekan Bahagian Atas ni.
Akaun Anda Telah Aktif

Kalau maklumat “Log In” anda tepat anda akan akaun anda akan terus disahkan dan boleh mula isi profil anda dan hunting kerja kosong dalam tu.

Akaun Anda Masih Menuggu Pengesahan Admin

Kalau belum disahkan oleh MyIdentity mungkin disebabkab oleh sistem mereka tengah offline pada masa tersebut, try lagi jika diarog online kembali

Pengesahan Gagal

Kalau pegesahan gagal kemungkinan nombor kad pengenalan atau password yang anda masukkan salah

Isi Maklumat Dengan Lengkap

Isi Maklumat Diri

Dah boleh masuk, isi maklumat diri sampai sattle. Pastikan maklumat yang anda beri tepat tampat sebarang penipuan. Dah sattle part ni terus je cari kerja kosong yang anda nak dan “mohon”.

Rujukan :

  1. JobMalaysia (Gov)
  2. Manual Lenkap Cara Daftar

Share² lah yerr..