Teknik Membuat Pagar Keselamatan Bayi Dengan Kos Hanya RM50

DIY membuat pagar keselamatan untuk bayi dari paip PVC

Baby safety gate DAG™ Styles

Disini saya kongsikan sedikit cara untuk membuat pagar keselamatan daripada paip PVC dengan hanya bermodalkan  RM50. Kalau beli yang dah siap, biasanya dalam RM 150 hingga RM300.

Senang sangat-sangat. Cuma guna paip kelas 7, saiz paip setengah inci.

Selamat Mencuba!

Guna 'S' hook yang dijual di kedai RM2 dan getah untuk lock gate ini.

Pintu gelongsor untuk buka dan tutup.

Ini sahaja barang yang diperlukan.

Potong paip panjang mengikut saiz bukaan tangga anda.

5-6 batang, mengikut ketinggian dan saiz bukaan.

Masukan Elbow dan T joint. Jangan gam dulu, nanti senget. Cuba siapkan tanpa gam. Lepas semua dah padan, baru guna gam.

Potong paip yang lebihan tadi, kepada saiz yg sesuai. Kalau nak bukaan luas potong panjang2. Tapi kena pastikan baby tak lepas kepala.

Siap potong.

Cuba sambung semua.

Siap wow!!!!! Senang je kan?

Ini kalau nak buat bagi pintu keselamatan ini lagi tahan lasak.

Buka kaki yang paling bawah.

Buat sambungan macam dalam gambar. Potong paip kecil-kecil supaya dapat sambungan yang kemas.

Siap!

Selamat, dan kukuh =) 

REAKSI ANDA?